Miranda Wolf Fotografie » zwanger, newborn, familie en gezinsfotografie

Gastblog over borstvoeding

Gastblog over  borstvoeding door Yvon Pazie     Lactatiekundige IBCLC

Fotografie: Miranda Wolf .nl

Tekst gastblog: Yvon Pazie

KOESTER JE KLEINTJE

Een newborn fotoshoot. ….Wat een prachtige manier om te laten zien hoeveel liefde jullie voor jullie kindje voelen. En hoe trots jullie als ouders zijn op jullie kostbaarste bezit.

Ik geef jullie graag een paar tips over borstvoeding in combinatie met de newbornsessie, zodat dit een hele fijne en waardevolle ervaring voor jullie wordt.

 

Plan de dag voor en na én op de dag van de fotoshoot liever geen andere afspraken. Dit kan te veel onrust geven bij je kindje. Het centrale zenuwstelsel  van je kindje is nog onrijp. Hierdoor heeft je kindje moeite met het verwerken van alle prikkels die hij/zij opvangt. Je kindje kan  hiervan erg onrustig worden, prikkelbaar zijn, ontroostbaar huilen, of juist erg stil worden en zich letterlijk in zichzelf  terug trekken. Dit  heeft soms ook zijn weerslag op de (borst)voeding. Door het overprikkeld zijn kan je kindje niet optimaal (aan de borst) drinken en kunnen de voedingen onrustig verlopen.

Blijf gewoon voeden op verzoek. Ga geen voedingen verschuiven/uitstellen omdat dat beter uit zou komen met het tijdstip van de fototshoot. Hierdoor verstoor je het fysiologische aspect van vraag-aanbod en dat komt je borstvoeding niet ten goede. Reageer op de voedings-signalen die je kindje afgeeft.  Zo kun je veel stress voorkomen.  Je kindje kan op verschillende manieren aangeven dat hij wil drinken;  op zijn vuistjes sabbelen als hij wakker is, mondbewegingen maken, met zijn handjes/armpjes bewegen, (smak)geluidjes maken. Huilen is een verlaat (voedings)signaal. Probeer daarom zo vroeg mogelijk op de signalen van je kindje te reageren.

Als je borstvoeding geeft kan je eten wat je in de zwangerschap gewend was. Je hoeft  geen voedingsmiddelen uit je eigen voeding weg te laten. Wel is het aan te raden om het aantal koppen koffie wat te beperken. Door de caffeïne kan je kindje onrustig worden en de toeschietreflex kan door teveel koffie verstoord worden.

Mocht je kindje tijdens de fotoshoot wat onrustig worden, hoef je niet in de stress te raken. Neem hem/haar dan lekker bij je , zo mogelijk op je blote huid. Misschien wil je kindje wel even een paar slokjes borstvoeding drinken. Dit geeft hem/haar troost en een gevoel van geborgenheid. Je kindje ontspant hierdoor weer. Je kindje kan  ook bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts ná de fotoshoot last van onrust krijgen. Dit is een volkomen normale reactie. Je kindje vindt het dan erg prettig om lekker bij je te liggen.

Ik hoop dat jullie een prachtige reportage krijgen (maar dat komt wel goed met Miranda als fotografe ) en wens jullie heel veel geluk met jullie kindje.

 

Liefs, Yvon Pazie        Lactatiekundige IBCLC